Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων
Small text Medium text Large text

αναζήτηση


Ιστορία Ελαχιστοποίηση

Καλλιθέα Ορεινής Ολυμπίας - Ιστορική Αναδρομή

Ο τόπος μας παρά τη φυσική του ομορφιά δεν παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης από τους αρχαίους χρόνους και αυτό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από το ότι δεν έχει φυσικά ισχυρές θέσεις, που να παρέχουν στους κατοίκους ασφάλεια από εχθρικές επιθέσεις.

Πρώτη ιστορική αναφορά στο χωριό μας με το όνομά του γίνεται στην απογραφή των Ενετών του 1689 όπου φαίνεται να έχει 31 κατοίκους. Στην ίδια απογραφή αναφέρεται και ο οικισμός Κουτρούλη με 32 κατοίκους.

Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια οι Έλληνες έμειναν σε μικρούς οικισμούς περιφερειακά του χωριού μας. Κάθε οικισμός είχε το νεκροταφείο του και έχουν βρεθεί αρκετά, κατά τις διανοίξεις δρόμων. Οι πιο αξιόλογοι ήταν στου Κουτρούλη και στα Μεμέσια.

Το χωριό μας κατοικείτο αποκλειστικά από Τούρκους - μουρτάτες. Αυτοί ήταν αποτέλεσμα μικτών γάμων Τούρκων με Χριστιανές. Η διάσπαση αυτή των Ελλήνων ήταν σκόπιμη από τη μεριά των Τούρκων. Ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής των Ελλήνων σε διάφορα προεπαναστατικά κινήματα, για την απόκτηση της ελευθερίας.

Η εποχή της επανάστασης βρίσκει τους πατριώτες μας ετοιμοπόλεμους και με ακατανίκητη τη δίψα της λευτεριάς. Από τις πρώτες μέρες του αγώνα στο χωριό μας συγκροτήθηκαν αντάρτικα σώματα με ντόπιους καπεταναίους, τα οποία έλαβαν μέρος σε μάχες του απελευθερωτικού αγώνα.Πηγή: Βιβλίο "Καλλιθέα (Ζάχα) Ολυμπίας"

 


  

 

 

updated by Mihanografiki

 

updated by Mihanografiki

Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by SingularLogic